Litinové nádobí

Chcete začít vařit jinak – lépe a zdravěji? Pak si pořiďte litinové nádobí, rozhodně nebudete litovat. Neobsahuje totiž žádné chemikálie, které by se vám prostřednictvím připravovaného jídla dostávaly do těla. Navíc toto nádobí není přilnavé a je vhodné pro přípravu každodenních pokrmů i svátečních jídel.

Jak se o litinové nádobí starat?

  • před prvním použitím jej umyjte houbičkou v horké vodě, nepoužívejte ale saponáty, dostaly by se totiž do pórů a kazily by chuť jídla
  • poté nádobí osušte a potřete jedlým olejem
  • následně nádobí zahřejte a vytřete papírovou utěrkou
  • tento proces můžete znovu zopakovat
  • nemyjte litinové nádobí v myčce
  • neuchovávejte v něm jídlo po delší čas

Litinové nádobí a venkovní kuchyně

Litinové nádobí můžete využít také do své venkovní kuchyně. Pokud si pořídíte litinovou pec, určitě nebudete litovat. Budete si totiž moci připravovat skvělá jídla po celý rok. Ať už se bude jednat o pečené maso, restovanou zeleninu, uzené ryby, vynikající chléb, šťavnaté steaky nebo lahodný sladký dezert, na jídlech z venkovní kuchyně si určitě pochutnáte. Nezaměnitelnou chuť jim totiž dodává vůně dřeva – doporučujeme především dubové nebo jabloňové. Navíc nebudete muset na nic čekat, v porovnání s jakoukoli troubou je pečení v peci mnohem rychlejší – třeba pizzu můžete mít hotovou do dvou minut. Stejně jako litinové nádobí, i pec je velmi snadná na údržbu, stačí jen občas vymést vnitřní prostor.

Stylová jsou i krbová kamna

A pokud vám bude chybět praskající dřevo přes zimu, můžete si pořídit pěkná krbová kamna, která bez problémů vytopí celý váš dům.